Chips finns i olika former och smaker. Inom kategorin vanliga potatischips så finns det tunna oräfflade chips, räfflade och grovräfflade. Det har även kommit nätchips, det är chips som är räfflade åt båda hållen, så att de blir som ett nät

 

Mer smak i räfflade chips

Räfflorna gör att chipsets yta blir större. Det i sin tur gör att mer smak fäster på chipsen då det finns större yta för kryddan att fastna på. Räfflorna gör även att kryddan kan lägga sig i räfflorna utan att skavas bort.

Räfflorna bidrar även till att chipsen bli krispigare. Grillchips är ett exempel på chips som har grova räfflor medans salt och vinägerchips brukar vara släta.

 

Potatis är klimatsmart

Potatis är klimatsmart och närproducerat. Vi producerar tillräckligt mycket potatis i Sverige för att det ska räcka till all potatis vi äter, även den i form av pommes frites och chips.

Men trots att potatis är klimatsmart så är inte chips en hållbar produkt. Faktum är att ett kilo chips släpper ut 20 gånger så mycket växthusgaser som motsvarande vikt i ren potatis. Ett annat alternativ till potatischips är rischips.

 

Räfflade chips klassas som ett onödigt utsläpp

Chips är ingen miljöbov på det sättet, men det är viktigt att veta att det inte är lika klimatsmart som råvaran potatis, trots att chips består av potatis. Dessa klimatutsläpp är dessutom ingenting som är nödvändigt. Om man jämför en grönsak som har samma utsläpp som chips så är det bättre att äta grönsaken, trots att den ger lika mycket utsläpp och miljöpåverkan. Detta är för att grönsaken tillför något till dig som äter den, vilket chips inte gör på samma sätt – förutom att det är fantastiskt gott. Det handlar inte alltid enbart om en siffra på utsläpp utan det är en ekvation om vad produkten tillför och vad konsekvensen av det blir.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *