För att vi människor ska kunna göra en omställning i den negativa utvecklingen gällande klimatet behöver vi ha en mer hållbar konsumtion. Redan i april tog Sveriges andel av jordens resurser slut. Enligt Naturskyddsföreningen skulle vi behöva ytterligare tre stycken jordklot om hela världen konsumerade lika stora mängder som vi i Sverige gör.

 

Vad är det vi egentligen konsumerar för mycket av?

Dessvärre konsumerar vi i Sverige för mycket av allt. Vi reser för mycket med flyg, äter för mycket kött, konsumerar för mycket produkter och köper för mycket kläder. Viktigt att komma ihåg är att det jordklot vi lämnar efter oss behöver våra barn och barnbarn sedan städa upp och leva med konsekvenserna av klimatförändringar.

Vi i Sverige lever i ett välfärdssamhälle vilket innebär att vi har möjlighet att spendera pengar på olika produkter, resor och kött. Men vi måste börja tänka om.

 

Vad innebär egentligen hållbar konsumtion?

En hållbar konsumtion innebär att man konsumerar produkter och varor inom planetens resurser. I dagsläget förbrukar vi människor mer av planetens resurser än vad planeten hinner återskapa. Det finns även råvaror på planeten som vi förbrukar som aldrig kan återskapas. Metaller och olika grundämnen som inte är förnybara riskerar att för evigt ta slut.

En stor konsekvens av denna ohållbara konsumtion är klimatförändringar som sker runt om på jordklotet. Fortsätter vi konsumera i samma hastighet som vi gör i dagsläget kommer det inta ta många år innan vi inte kan stoppa klimatförändringarna.

 

Nya konsumtionsvanor

Vi vill uppmana till nya mer hållbara konsumtionsvanor. Att konsumera mer hållbart behöver inte innebära stora uppoffringar eller krångliga nya vanor. Att konsumera hållbart är enklare än vad man kan tro. Lägger man lite tid på research inser man snabbt att med små förändringar kan man nå stora resultat.

 

Konsumera hållbara varumärken. 

Att konsumera hållbara varumärken och enbart köpa produkter som görs av hållbara material och gärna lokalt gör stor skillnad. Sverige har flera varumärken som produceras i Sverige och som enbart produceras av miljövänliga material. Vagabond är ett exempel på ett miljövänligt svenskt varumärke.

Vagabond skor

Ät mindre kött. 

Mycket forskning visar på att konsumera mindre kött har positiv inverkan på klimatet. Idag konsumerar svenskar mer kött än vad som är hälsosamt för kroppen eller miljövänligt. För att föda upp så mycket djur som behövs för att mätta den stora efterfrågan som finns för kött i dagsläget kräver enorma mängder resurser. Djuren i säg är inte ett problem utan mängden samt på vilket sätt de föds upp.

En stor fördel med att äta mindre kött är att det minskar matkostnaderna. Det är känt att det kostar mycket att äta ekologiskt och klimatsmart.

 

Handla mer second hand

Under flera år har vi människor producerat enorma mängder med produkter, och dessa produkter finns fortfarande kvar. När du exempelvis behöver en ny cykel så är det både snällt mot plånboken och miljön att köpa en begagnad. Det allra flesta produkter kan man köpa begagnade vilket är en mycket mer hållbar konsumtion än att hela tiden köpa nyproducerade produkter.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *