Riskakor har nog de allra flesta ätit till mellanmål under barndomen. Det finns ingen smak i det puffade riset, men de kryddas med olika smaker som till exempel ost. Men det finns inte bara riskakor utan även rischips.

 

Riskakor jämfört med rischips

Rischips är ungefär som små och tunna riskakor. De är inte riktigt lika tunna som vanliga potatischips, utan mer som två – tre chips. Precis som riskakor så är ytan på rischips skrovlig och har massa små gropar. Tack vare att ytan inte är slät så kan det fastna mycket krydda och smak på rischips, så trots att riset i sig inte smakar någonting så är rischips otroligt smakrikt.

 

Rischips jämfört med potatischips

Potatischips är som nämnt mycket tunnare än rischips. Men kryddningen brukar vara den samma, eller åtminstone snarlik. Det finns till exempel sourcream and onion rischips precis som det finns potatischips med smak av sourcream and onion. Chips är friterade och innehåller därför mycket fett, men rischips består at poppat ris och är fettsnålare. Potatischips är mycket krispigare än vad rischips är då det är mycket luft i rischips.

 

Asiatiska rischips

Det finns även asiatiska rischips, som skiljer sig mycket från rischipsen som liknar riskakor. De görs av att man friterar rispapper. Konsistensen blir likvärdig med den som räkchips har, men dessa blir tunnare.

 

Risodlingar släpper ut mycket metangas

Ris odlas på stora fält som är vattentäckta. Det resulterar i stora utsläpp av metangas. Odlingar av ris släpper ut betydligt mer metangaser än vad andra spannmål och potatis gör. Ris odlas dessutom lång bort och måste fraktas långt för att ta sig till våra affärer. Ris och risprodukter som rischips är därför inte miljövänliga. Av miljöskäl kan det vara bra att minska på hur mycket ris man äter. Vill du konsumera ris är det bra att köpa ekologiska och giftfria alternativ som inte är besprutade. Det rekommenderas dessutom av livsmedelsverket att inte äta så mycket ris då det innehåller arsenik.

 

Arsenik i rischips

Ris innehåller arsenik, vilket vid höga intag kan leda till cancer. Enligt livsmedelsverket bör intaget av risprodukter begränsas och ska inte ätas varje dag. I riskakor och rischips är arsenikhalten högre än vad den är i vanligt kokt ris. Det betyder att man bör tänka till om rissnacks är det bästa alternativet. Kanske äter man redan mycket ris i vardagen.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *