Chips är gott och kommer i många olika smaker. Sour cream and onion och salt är klassiska smaker på chips. Men det finns även dill, grillchips, ranch och salt och vinäger.

 

Är chips en miljöbov?

Chips är inte miljövänligt. Det har egentligen inte en jättestor miljöpåverkan, men det är en påverkan som går att undvika i allra högsta grad – eftersom att chips inte är nödvändigt. Potatis är klimatsmart, både ur odlingsperspektiv och sett till att det kan odlas i Sverige och inte kräver långa transporter, som till exempel kokosnektar som tillverkas i Filippinerna. Men trots att chips tillverkas av potatis så är miljöpåverkan cirka 20 gånger större för chips jämfört med potatis.

Ett kilo färdiga chips leder till 2,2 kilo utsläpp av växthusgaser. Påsen och transporten är en stor bov i dramat. Potatis kan packas tätt, och vanligtvis i papperspåsar eller stora kartonger där du kan plocka potatisen själv.

 

Varje potatis fraktas fyra gånger

Men chips förpackas alltid i plastpåsar, som är betydligt större än chipsens volym. Påsen fylls med luft för att skydda chipsen mot att krossas. Hade chipsen packats lika tätt som potatisen gör så hade det inte varit mer än små smulor när man öppnade påsen. En chipspåse brukar väga runt 250 gram och en liten potatis väger cirka 50 gram. Det betyder att det bara är fem små potatisar i en chipspåse. Hade man fyllt en chipspåse med potatis hade det fått plats säkerligen 20 stycken. Det betyder i teorin att för varje potatis som är chips, så fraktas den potatisen fyra gånger.

 

Vinäger – en smak som man älskar eller hatar

Vinäger har en väldigt speciell smak. Det är inte en smak som man tycker är helt okej eller inte utan oftast har man starka åsikter om denna smak. Smaken är väldigt sur, men komponeras bra ihop med saltet. Det är inte smaker som tar ut varandra, utan istället framhäver saltet smaken av vinägern. Det är en väldig vuxen smak som många börjar tycka om med åldern.

 

Gör egna chips

Att göra egna chips är enkelt och har mycket lägre klimatpåverkan. Det enda som är svårt är att få till kryddningen då det kan vara svårt att få kryddorna att stanna på chipsen, så som det gör på räfflade chips man köper i butiken.

Skiva potatisen tunt med hjälp av en matberedare, mandolin eller osthyvel. Salta chipsen för att dra ut vätska, vänta i 15-30 minuter och torka sedan av potatisen. Lägg skivorna på en plåt var för sig, de får alltså inte ligga på varandra. Sätt in i ugnen på 150 grader. Efter 20 minuter tar du ut chipsen och penslar med olja och kryddar med en skvätt vinäger och salt. Detta gör att kryddan fastnar bättre i oljan. Sätt in i ugnen i 10 minuter till. Klart! Klimatsmarta chips som dessutom inte är lika feta som vanliga chips i och med att de inte är friterade. Det kostar också bara några kronor.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *