Hållbar mat

Livsmedelsindustrin och den maten vi äter är en av de saker som har allra störst negativ inverkan på planeten och klimatet. Det är inte bara den maten vi konsumerar som spelar in, utan all mat som vi slänger har en otroligt hög påverkan på klimatet. Allt som tillverkas ger ett klimatavtryck, men om vi äter upp maten så har det åtminstone en positiv effekt för människan. Mat som slängs är påfrestande på miljön, avfallshanteringen och på plånboken.


Vad är hållbar mat?

Inom hållbarhet finns det olika kategorier. Det handlar främst om miljön och om etiska aspekter. Störst fokus på denna sida ligger i miljön, även om de etiska aspekterna självklart är viktiga även de.

Hållbar mat ur ett miljöperspektiv

Mat som är miljömässig är sådan mat som ger låga klimatavtryck under odling och framställning. Men även den maten som har bra transportalternativ, till exempel att produkten är koncentrerad eller har en kort transportsträcka.

Det innebär bland annat att maten inte använder en massa onödigt vatten, att elen i fabriken kommer från förnybar el, att maten är närproducerad eller att det är ett alternativ till kött.


Hållbar mat ur ett etiskt perspektiv

Det säger sig självt att det inte är etiskt mot djuren att äta dem. Att föda upp djur för att döda dem är visserligen något vi har gjort i flera hundra år, men det betyder inte att det är något som vi bör fortsätta att göra. Även biprodukter från djur som mjölk, grädde, ost och ägg bör inte konsumeras.

Men det finns även mat som är hållbart framställd ur ett människoperspektiv. Denna mat brukar kunna märkas med Fairtrade. Fairtrade märkningen har sina rötter i mänskliga rättigheter. Det innebär bland annat att arbetarna arbetar under bättre villkor och får en bättre ekonomisk kompensation för arbetet, att inga barnarbetare får användas och att det ger pengar till investeringar i samhället vilket gynnar alla människor som bor där. Det är vanligt att kaffe och choklad är märkt med fairtrade och då handlar det om att kaffebönderna, kakaobönderna och de som arbetar med att plocka respektive bönor arbetar under bra villkor.


Vegan och vegetarian

Ett bra sätt att minska sin klimatpåverkan är att bli vegan. Att bli vegetarian är ett bra första steg, men veganism är det bästa alternativet. Nötkött är det som har högst klimatpåverkan, sett till tillverkning, av det vi äter. Vill du fortsätta att äta kött är det mycket bättre att unna dig något närproducerat och ekologiskt kött någon gång i veckan.


Växtbaserade alternativ till kött

Idag finns det mängder av goda substitut till kött. Det finns produkter som smakar mer eller mindre exakt som vanligt kött och som nio av tio inte hade kunnat gissa var veganskt. Att äta veganskt har aldrig varit lättare än vad det är idag. I de flesta välsorterade butikerna kan du hitta veganska alternativ till ost, kyckling, fisk, kött, mjölk, korv, grädde, skinka, smör, yoghurt, ägg och mycket mer. Faktum är att det nästan inte finns någon animalisk produkt som inte har ett veganskt alternativ.

Dock är det allra bästa alternativet inte konstgjorda kött-kopior som är processade, utan rena grönsaker och spannmål. Linser och bönor kan odlas på ett hållbart sätt, och dessutom i Sverige, vilket gör dessa produkter till ett väldigt bra alternativ. De har högt proteininnehåll och det finns många nyttiga vitaminer och mineraler i både linser och bönor. Det går att göra mycket mat med dessa och kokta linser kan användas som köttfärs i till exempel tacos eller köttfärssås.


Vad kan jag göra för att konsumera mer hållbart?

Det finns mycket att tänka på när det kommer till konsumtion. En grundregel är att inte handla mer än vad du behöver. Att köpa mat som sedan slängs är fruktansvärt. Tänk även till en extra gång när du köper annat än näringsrik mat, då detta ses som onödig konsumtion. Godis till exempel. Det ger inte dig någon näring men det är väldigt resurskrävande att framställa. Måste du verkligen ha godis eller kan du istället äta en fruktsallad, som visserligen också har klimatpåverkan, för det har allt, men som ändå ger dig någon form av utbyte.

En annan sak är att utesluta kött och animaliska produkter helt ur kosten. Det finns olika bra och mindre bra alternativ, men alla har garanterat mindre klimatpåverkan än kött.

Leta efter miljömärkningar och andra ekologiska märkningar. Dessa märkningar finns där för att hjälpa dig som konsument att hitta rätt i djungeln av varor. Märken att hålla utkik efter är till exempel fairtrade, krav, svanen, bra miljöval med mera. I denna guiden finns tio tips om hur du kan handla mer hållbart.