Läsk är gott och läskande. Speciellt om den är iskall eller om man serverar den med isbitar. Men läsk är varken nyttigt eller särskilt klimatsmart.

 

Är citronläsk bra eller dåligt?

En bulle här eller där, lite godis, chips eller en läsk spelar väl ingen roll? Nej det gör det inte. Man ska få unna sig. Men det är ändå viktigt att veta att dessa saker inte är bra för varken din hälsa, din ekonomi eller för klimatet. Det handlar om medvetenhet.

 

Onödiga produkter påverkar klimatet mest

Onödiga produkter som chips, godis och läsk är sådant som ses påverka klimatet mest. Det är inte för att de har högst klimatavtryck, utan just för att de är onödiga. De skulle kunna skipas helt.

Mat har också en klimatpåverkan, även den klimatsmarta maten, men det bidrar med viktig energi, fetter och vitaminer som vi människor behöver för att kunna överleva. Hur vi än gör så kommer saker och ting ha en negativ påverkan på miljön. Men som sagt var så är vissa saker nödvändiga medans andra saker som till exempel läsk, är helt onödiga för oss att konsumera.

 

Viktigt att panta flaskor och burkar

Om du ändå vill unna dig citronläsk så är det viktigt att du tar hand om resterna, det vill säga flaskan. Plast är ett stort problem världen över. Men om alla skulle ta hand om sina rester så skulle det inte behöva vara ett lika stort problem. Att återvinna snarare än att framställa plast har lägre utsläpp och framförallt så blir vi av med plast som annars lätt hamnar i naturen.

 

Ett klimatsmart och nyttigare alternativ till citronläsk

Det går inte att komma ifrån att citronläsk är gott och läskande, speciellt en varm sommardag. Men det finns ett bättre alternativ! Det är nyttigare, billigare och mer klimatsmart. Bara positiva egenskaper.

Det enda du behöver är kolsyrat vatten och citron. Många har nog smakat citronvatten förut, men med kolsyrat vatten blir det verkligen som citronläsk. Dock så krävs det mycket citron för att få den där citronsmaken, det ska inte bara vara lite smak utan det ska vara mycket citron. Det ska vara så pass mycket att vattnet får en vit/ljusgul färg. För en lite sötare smak kan du tillsätta någon droppe kokosnektar.

 

Klimatavtrycket är inte alltid vad man tror

Man kan även använda sig av citronkoncentrat. Trots plastförpackningen så har denna produkt faktiskt inte högre klimatpåverkan än citroner. Detta är för att det ryms väldigt många citroner i en sån liten flaska, vilket gör att frakten ger lägre klimatpåverkan. Påverkan från plasten jämfört med de minskade utsläppen för transporten blir ungefär plus minus noll. Det är lätt att direkt tro att en plastflaska har högre miljöpåverkan än en frukt i sin rena form, men så är det inte alltid.

Om man tänkte ur ett zero waste perspektiv så är dock en färsk citron bättre.

Om du inte har en Soda Streamer eller liknande produkt hemma för att kolsyra vattnet så är det viktigt att komma ihåg att panta flaskan efter.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *