Kokosnötter är fantastiskt näringsrika och goda. Kokosvatten är något bland det bästa man kan dricka, utöver konstgjord vätskeersättning, om man behöver återställa vätskebalansen i kroppen. Men det är inte bara själva kokosnöten man kan använda, utan även nektarn från kokosblomman.

 

Hur man använder kokosnektar

Kokosnektar är väldigt sött, och kan användas istället för socker. Det är flytande, ungefär som sirap. Eftersom att socker annars inte är i flytande form så måste man anpassa mängden. Men det brukar alltid stå på förpackningen hur proportionerna för kokosnektarn är i förhållande till vanligt socker.

Förutom att använda kokosnektar som ett substitut till vanligt raffinerat socker så kan man använda den och ringla på till exempel sallader, amerikanska pannkakor eller på frukost-müslin.

 

Klimatavtryck för kokosnektar

Själva framställningen av kokosnektar har ingen farlig miljöpåverkan. Men det som ställer till det för oss som bor i den nordligare delen av världen är frakten. Det finns inte kokosträd i varken Sverige eller i våra grannländer, så nektarn måste fraktas långt. De flesta produkterna som innehåller RAW kokosnektar tillverkas i Filippinerna eller andra länder runt omkring.

Precis som vi odlar potatis till chips så odlas även socker i Sverige – i form av sockerbetor. Det är närproducerat och på så sätt mer miljövänligt. Men det man måste ta in i beräkningen är att socker inte tillför något positivt till oss som konsumerar det. Kokosnektar däremot har massvis med vitaminer och mineraler.

 

Kokosnektar är fullt av vitaminer

I kokosnektar finns inte mindre än 17 aminosyror. Det finns även många olika mineraler, hög halt av C-vitamin och flertalet viktiga B-vitaminer. Det glykemiska indexet på kokosnektar är 35, jämfört med GI 97 som vanligt strösocker har. Smaken kan likställas med socker, men näringsinnehållet mellan socker och kokosnektar går inte ens att jämföra.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *