Wasabi är ett asiatiskt tillbehör. Det är väldigt starkt och ger mycket smak och hetta. Det är vanligt att man blandar i lite wasabi i sojan innan man doppar sushin, för att få lite extra smak. Wasabi kommer ofta på tub i en pastaliknande form, men det finns även wasabipulver.

 

Vad är wasabi och wasabipulver?

Wasabi är en typ av pepparrot, grön pepparrot. Wasabin som vi får till Sverige består dock vanligtvis utav vanlig pepparrot, senapspulver och färgämnen för att få den gröna färgen. Men det finns riktig wasabi och wasabipulver från äkta wasabirot i välsorterade asiatiska butiker – dock är det svårt att få tag på.

 

Vad är mest hållbart – wasabipasta eller wasabipulver?

Om varan ska transporteras långt är det i regel mest hållbart att handla ett koncentrat, i detta fallet pulver. I och med att vi har rent dricksvatten i Sverige så är det bättre om vi själva blandar i lite vatten – vilket är det enda som behövs för att göra wasabi av wasabipulver – istället för att vattnet ska transporteras till oss.

 

Ekologiskt wasabipulver för en bättre miljö

Ett ekologiskt wasabipulver som är gjort på äkta wasabirot är Clearspring Wasabipulver. Det innehåller visserligen vanlig pepparrot också och är en blandning mellan äkta wasabirot och pepparrot. Clearspring är ett familjeföretag som arbetar med att förespråka växtbaserade produkter och med att stödja ekologiska jordbruk. Wasabipulvret från Clearspring är en hållbar produkt.

 

Hur gör man wasabi av wasabipulver?

Det är hur lätt som helst att göra egen wasabi. Det enda man behöver är wasabipulver och vatten. Du blandar enligt anvisningarna på förpackningen, vanligtvis två delar pulver till en del vatten. Det som är bra med att göra sin egna wasabi är att du själv väljer proportionerna. Vill du ha en lite mildare wasabi så tar du i lite mindre pulver, och vill du ha den starkare så tillsätter du lite mer pulver för mer smak. Konsistensen kan bli lite annorlunda, men ska wasabin blandas med soja spelar det ingen roll.

Ett oväntat men beprövat knep för att få wasabin lite starkare är att vända skålen upp och ner och låta den stå i cirka tio minuter. Detta ska tydligen få smakerna att sprida sig mer. Tänk på att om du gör en svagare wasabi med mindre pulver så kan röran bli för lös för att ställa upp och ned.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *