Henna kan användas till mycket. De flesta vet nog att man kan göra tillfälliga tatueringar med henna, så kallade hennatatueringar. Men man kan även färga håret med henna. Henna har använts i tusentals år för att färga bland annat huden och håret, men även föremål.

 

Henna är ett ekologiskt alternativ

Vanlig hårfärg är väldigt stark. Du som har färgat håret själv eller varit i närheten av någon som färgar håret vet att det är så starkt att det bokstavligt talat kan sticka i näsan. Det luktar starkare än de flesta rengöringsmedlen, men ändå är det något som vi applicerar på våran kropp.

Det ska tilläggas att hårfärgen som säljs i butik och används på salong är noggrant testad för att inte skada människor. Så vanlig hårfärg är visserligen inte farlig, om man inte är överkänslig, men en sådan stark produkt kan knappast vara hälsosam.

 

Inga miljöfarliga ämnen

Henna är en ren produkt från naturen. Att använda henna istället för vanlig hårfärg är ett betydligt hållbarare alternativ – både för dig själv, för ditt hår och för miljön. Vanlig hårfärg har starka kemikalier som inte bör komma ut i naturen, medans henna kommer från naturen. Så nästa gång du ska färga håret – testa henna hårfärg så gör du gott får både håret och miljön.

 

Kastanjebrunt är en vacker hårfärg

Henna är rödbrunt. Den är i grunden brun, men har starka undertoner av rött. Detta gör att du får en fin kastanjebrun färg om du färgar håret med henna. Ju mörkare hår du har, desto mindre kommer det röda att träda fram. Istället kommer du att få en varm ton av brunt. Henna ger även näring och fukt till håret, så det kommer att bli glansigare, vilket gör att färgerna speglas och framhävs.

Om du är blond och färgar håret med henna så kommer det istället att bli en betydligt rödare ton. Det ljusa håret kommer att suga åt sig de röda pigmenten i färgen mest och du kommer att få ett orangeliknande resultat. Henna kan även vara ett bra komplement till blonda ifall man har använt för mycket silverschampo eller ifall toningen blev för kall i tonen. De röda tonerna i hennan kommer att neutralisera detta.

I butiker som har ett välsorterat sortiment finns det oftast några olika toner av henna, så att du kan välja den färgen du vill ha på ditt hår. Det finns henna med tillsatta ekologiska färger som neutraliserar det röda i hennan, om du vill ha en brunare resultat utan röda skiftningar.

 

Hur länge håller henna hårfärg?

Henna är permanent. Det går inte att tvätta ur med schampo, men å andra sidan bleks det lite i varje tvätt. Hållbarheten är ungefär som en vanlig färg som sägs vara permanent. Färgen består, men blir lite ljusare av många tvättar och solen. Att lite av färgen försvinner är dock positivt för det gör att din utväxt inte kommer att få den där markanta kanten i botten, som gör att du måste färga håret hela tiden.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *