Hållbarhet blir mer och mer viktigt för många människor. Medvetenheten kring miljön ökar kraftigt. Personer som Greta Thunberg tar plats i medierna och informerar oss människor om vad som håller på att hända på jorden. Men det finns även andra aspekter att tänka på när man handlar, som arbetsförhållanden.
1. Minska konsumtionen
Det största steget i att bli mer hållbar ur en miljöaspekt är att handla mindre. Även miljövänliga saker har en klimatpåverkan, men om man inte handlar något så har det per automatik ingen miljöpåverkan. Detta är även ett väldigt bra tips rent ekonomiskt. Små utgifter läggs snabbt på hög för att bli stora summor.
2. Handla begagnat
Det finns ett uttryck som heter Reduce, Reuse, Recycle. På svenska betyder det Minska, återanvänd och återvinn. Så som efterföljare till första tipset om att minska konsumtionen kommer detta tips om att handla begagnat. Det finns många ställen att handla begagnat på. Både fysiska butiker och köp och sälj-sidor på nätet har stort utbud. Allt från kläder till möbler, leksaker, cyklar med mera.
3. Handla närproducerad
Närproducerad mat som inte har haft långa omvägar till affären är ett bra alternativ. När du handlar lokal mat så gynnar du även små företag och landsbygden, vilket bidrar till ett levande samhälle, inte bara i storstäderna där de stora bolagen opererar.
4. Handla svenskt
Precis som det är bra att handla närproducerat är det bra att handla svenskt. Tyvärr har vi inte möjlighet att odla året runt i Sverige på grund av klimatet. Men förutom på vintern så finns det massvis med svenska frukter och grönsaker att köpa i butikerna. En enkel sak att göra är att välja svenska tomater före till exempel spanska, och att välja äpplen från Sverige på hösten.
5. Handla inte mer än du behöver
Att köpa storpack för att det är billigare jämförelsepris är vanligt. Men fråga alltid dig själv om det verkligen är nödvändigt. Behöver du verkligen så mycket, eller köper du det för att det är billigare? Att konsumera mer bara för att det är billigt är inte hållbart och dessutom finns en risk att du måste slänga en del eftersom att det kan vara svårt att använda ett helt storpack.
6. Lockas inte av rabatter
Rabatter i alla ära. Visst är det bra när en vara man ska handla är på extrapris, och man kan spara mycket pengar på att handla när priserna är rabatterade. Men det är lätt att lockas av priser som Ta 3 betala för 2. Kommer du att hinna äta upp tre creme fraiche innan de går ut bara för att de var billiga? Eller behöver du tre påsar chips? Att slänga mat är oerhört ohållbart och bör undvikas i största mån.
7. Handla varor med kort datum
Många butiker sänker priset på varor som är nära utgångsdatum. Det kan handla om allt från en sänkning på 30 % eller ett fast pris på 5 kronor. Om du ska använda en vara som du hittar till nedsatt pris på grund av att den går ut snart så är det ett riktigt kap – både för dig och för miljön. Denna produkt hade butiken annars fått lov att slänga, och att slänga mat är inte alls hållbart. Så inte nog med att du får varan till ett billigare pris utan du gör även planeten en god gärning. Men även här gäller såklart den gyllene regeln om att du inte ska handla om du inte behöver det bara för att det är billigt. Lämna då istället kvar varan så någon annan kan köpa den.
8. Handla fairtrade
Fairtrade är en märkning som arbetar för hållbar utveckling i fattiga länder. Det är en etisk märkning. När du handlar fairtrade kan du känna att du har gjort en god gärning som gynnar utsatta personer i fattiga länder. Produkter som kan ha fairtrade märkning är till exempel kaffe och choklad. Det kan bland annat betyda att kvinnor har fått möjlighet till arbete genom att plocka kaffebönor.
9. Handla miljömärkt
Förutom Fairtrade så finns det en rad olika märkningar som finns där för att visa dig om en produkt är hållbar. Ett tips för att vara med miljövänlig är att endast handla städprodukter som är miljömärkta. Några bra märkningar att hålla utkik efter är Svanen, Bra miljöval, Krav och Rainforest Alliance. Fisk som är hållbart fiskad brukar märkas med MSC eller ASC.
10. Handla mindre kött
Köttkonsumtionen är negativ både av uppenbara etiska skäl, men också av miljöskäl. Det krävs väldigt mycket resurser för att föda upp till exempel kossor. I många fall matas de med livsmedel som vi människor istället hade kunnat äta direkt. Sedan är det heller inte etiskt rätt att döda djur i den mängden som vi gör. Det är absolut okej att äta kött ibland men inte till varje måltid, varje dag. Vi konsumerar alldeles för stora mängder kött.
0 kommentarer